Nastankom pandemija virusa COVID-19 mnoge firme su svoje poslovanje organizovale tako da se većina poslova obavlja od kuće.  Nekada ergonomski kancelarijski prostor – udobna stolica, monitor u nivou očiju i pravilan raspored tastature i miša zamenjeni su radom na laptopu na trepezariskim stolicama ili na kaučima. U martu 2020. godine ljudi su mislili da će raditi od kuće samo nekoliko nedelja te su smatrali da rad sa kauča neće predstavljati problem. U početku su osećali samo blagu nelagodu, da bi se kasnije bol izoštravao.

Iako su se neke kancelarije ponovo otvorile, za mnoge ljude je postalo uobičajeno da rade od kuće, a s obzirom da se obrazovanje obavlja na daljinu problem je još rašireniji.

Osim mesta rada promenio se i način rada. Više ne hodamo hodnikom kako bismo stigli na sastanak, ne prelazimo ulicu kako bismo u pauzi kupili kafu ili ne hodamo do autobuske stanice kako bismo se vratili kući. Umesto toga samo sedimo.

Neke od posledica rada od kuće jesu bolovi u leđima, vratu, česte glavobolje, nedostatak motivacije, nedostatak pažnje, nemogućnost fokusiranja na radne zadatke, nemogućnost odvajanja kućnih poslova i poslovnih zadataka…

S ozbirom na ovakvo stanje predlažemo nekoliko saveta za rad od kuće:

  • Postavite ergonomsku radno okruženje – koristite stolicu sa odgovarajućom potporom i održavajte pravilno držanje tela, uverite se da su tastatura i miš postavljani u nivou lakta a vrh monitora treba da se nalazi na visini očiju, predmete koje često koristite držite na dohvat ruke.
  • Ostanite aktivni – rad od kuće može rezultirati dužim sedenjem jer ne idete na sastanke, te razmislite o podešavanju alarma za pauze tokom dana, stvorite rutinu sa jasnim razdvajanjem kućnih i radnih zadataka.
  • Sprečite povrede – sprečite klizanje noseći odgovarajuću obuću, izbegavajte hodanje u čarapama, kuću održavajte čistom i dobro osvetljenom, koristite rukohvate kada se penjete ili spuštate stepenicama.
  • Budite svesni okoline – ukoliko je moguće radni prostor treba da bude u odvojenoj sobi bez ometanja.
  • Komunicirajte – ostanite povezani sa kolegama dok radite na daljinu. Rad od kuće može stvoriti osećaj izolacije i odvojenosti.

Prema Zakon o radu prepoznaje obavljanje posla od kuće ali istraga u svakom slučaju utvrđuje da li je povreda nastala tokom radnog vremena i da li je povezana sa poslom. Ukoliko dođe do povrede poslodavac je dužan da povredu prijavi nadležnim organima i da podnese propisani obrazac o povredi na radu. Dakle, obaveze poslodavca i prava zaposlenih ostaju isti bez obzira na promenu radne sredine.

Međutim, od proglašenja pandemije do danas nije podneta nijedna prijava povrede na radu zbog rada od kuće. Razlog tome jeste da oni koji rade od kuće ne rade visoko rizične ni teške fizičke poslove.