Radno mesto može sa sobom da nosi niz prilika za povredu radnika. Bilo da je u pitanju rad u fabrici ili za kancelarijskim stolom, rizik od povreda uvek postoji, ali je, svakako, usko povezano sa vrstom posla koji se obavlja.. Kako bi se izbegle eventualne povrede, važno je da budete svesni svih opasnosti u vašem random okruženju i da se trudite da ih preventirate. Uz dobar strateško sigurnosni plan povrede na radu mogu se izbeći ili bar povrede svesti na minimum. U daljem tekstu pročitajte 5 načina kako da radno okruženje vašeg osoblja bude bezbedno.

Osvetljenje 

Iako zvuči banalno i nešto što se podrazumeva, loše osvetljenje je veoma važan faktor u prevenciji eventualnih povreda na radu. Instaliranjem adekvatnog osvetljenja, smanjujete rizik i povećavate efektivnost, budnost  i sveobuhvatnu produktivnost vašeg radnog osoblja. 

 Edukacija zaposlenih 

Edukativni programi i prezentacije su ključne kad je reč o sprečavanju povreda na radu budući da je mnogo lakše nešto preventirati ukoliko je probuđena  svest radnika o eventualnim opasnostima na random mestu.  Zavisno od prirode posla, prezentacije i obuke se mogu sprovoditi na mesečnom i godišnjem nivou. Mogu da sadrže obuku za zaštitu od požara, prvu pomoć, sigurnosne procedure prilikom moguće opasnosti ili bilo koju drugu obuku u vezi sa samim poslom koji se obavlja i opasnostima koje one sa sobom nose.

Vidljivo označavanje potencijalnih opasnosti

Vidljivo označavanje i signaliranje potencijalnih opasnosti je ključna stavka kada je bezbednost radnika u pitanju. Upoznavanje sa istim bi morao biti deo prezentacije o kojoj je bilo reči u paragrafu iznad. Bilo da su u pitanju fizičke, sigurnosne ili hemijske opasnosti, obaveza poslodavca je da obezbedi  odgovarajuća obaveštenja ili signalizaciju svom zaposlenom osoblju na zakonom prepisana mesta u firmi ili fabrici. Pametno je uložiti u znakove i obaveštenja od jakog i izdržljivog materijala, kako se oni od papira ne bi često menjali.  

Ventilacija

Ugradnja adekvatne ventilacije može imati višestruki značaj. Ona može da spreči da se otrovne hemikalije ne udišu od strane vaših radnika i takođe, reguliše se toplota u prostorijama. Niska vlažnost vazduha je savršena podloga za stvaranje virusnih infekcija, s toga je veoma važno imatu dobru ventilaciju koja će pružiti siguran i nesmetani rad osoblja. 

Osluškivanje potreba radnika

Jedan od najboljih načina da sprečite potencijalne povrede na radu jeste da pitate i saslušate vaše osoblje. Ono je veoma važna stavka jer osoba koja se svakodnevno suočava sa najrazličitijim situacijama na radnom mestu ima najbolji uvod u to kako bi se određena potencijalna opasnost preventirala. Otvorena komunikacija je najpametniji način kako da radnike učinite bezbednim i da samim tim povećate produktivnost. 

Adekvatna oprema 

Adekvatni visoko kvalitetni  alati i oprema dovode do bolje proizvodnje i veće produktivnosti kod vaših radnika. Takođe, važno je tu istu opremu dobro održavati, servisirati i držati je čistom. Mašine koje ne prolaze kroz redovne kontrole predstavljaju veliku opasnost za eventualne povrede na radu.

Povrede na radu su opasne i loše kako za radnike, tako i za poslodavce. Biti zdrav i bezbedan na radnom mestu je krucijalna i najvažnija stavka poslodavca. Rana prevencija povreda je ključna za uspešno obavljanje posla, zdravo radno okruženje i poslovni prosperitet. 

S toga, budite sigurni da ste učinili sve kako bi radni prostor vašeg osoblja bio sigurno mesto za rad i razvoj pojedinca i cele firme.